Σχολικό Ετος 2024-2025

  • Εκπαιδευτική επίσκεψη για βιωματικές δράσεις αλληλεγγύης σε Κ.Π. ΟΑΣΙΣ και PRAXIS-UNESCO Σερρών & σύμπραξη στο ΡΟΔΟΝ FM: Δημιουργία χριστουγεννιάτικου ραδιοφωνικού μηνύματος, Ο.Σ.Δ. 1ου Ε.ΠΑ.Λ. Σερρών, 20/12/2024

Δείτε περισσότερα εδώ.


 

Σχολικό Ετος 2023-2024

  • Διδακτική Επίσκεψη στον κινηματογράφο «Κρόνιο» Σερρών, 13/12/2023

Το 1ο ΕΠΑ.Λ.-Ε.Κ. Σερρών διοργάνωσε για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β΄Τάξης του Λυκείου μας και υλοποίησε διδακτική επίσκεψη στον κινηματογράφο «Κρόνιο» Σερρών στις 13 Δεκέμβριου 2023 κατά το πρώτο διδακτικό τρίωρο, για παρακολούθηση της κινηματογραφικής διασκευής της «Φόνισσας» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τη σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα (ΣΒΑ 4, Γωνιά UNESCO-ASPnet).


 

  • Διδακτικές Επισκέψεις στο Επιχειρηματικό Κέντρο SEREXPO «Χρήστος Μέγκλας», 20-22/9/2023

Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Σερρών πραγματοποίησε τρεις εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Επιχειρηματικό Κέντρο SEREXPO «Χρήστος Μέγκλας», μία ανά τάξη, από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2023, κατά τις τρεις τελευταίες ώρες του σχολικού προγράμματος. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας, με τη συνοδεία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών και της Διεύθυνσης του σχολείου, περιηγήθηκαν στους εκθεσιακούς χώρους προβολής και ανάπτυξης του επιχειρείν μέσα σε όρους κοινωνικού γραμματισμού και σύνδεσης της γνώσης με τη ζωή (Βλ. Ολιστική προσέγγιση ASPnet-UNESCO, ΣΒΑ: 4, 8, 9, 12).


 

Σχολικό Ετος 2022-2023

  • Εκπαιδευτική Εκδρομή στα Ιωάννινα, 4-5/4/2023

Το σχολείο μας προγραμμάτισε και υλοποίησε διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή με προορισμό τα Ιωάννινα με διάρκεια από την Τρίτη 4 Απριλίου 2023 έως την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023.

Η ομάδα των τριάντα οκτώ (38) συμμετεχόντων/ουσών μαθητών/τριών μας αποτελούνταν από εργαζόμενα μέλη πάνω στα εξής Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων ενταγμένα στο Περιφερειακό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Κλικ, προστάτευσέ το!» - Η φωτογραφία στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2022-23:

  • «Κλικ στη φύση και στα ιαματικά νερά. Μέσο καταπολέμησης του σχολικού άγχους και προαγωγής της σωματικής και ψυχικής υγείας». (Αγωγής Υγείας με υπεύθυνες εκπ/κούς τις: κ. Κατσαμάκη Γ., κ. Τσουμάνη Ε., κ. Χριστοπούλου Ε.)

  • «Κλικ, προστάτευσέ το! – Αποδράσεις του νου (στη φύση)». (Περιβαλλοντικό με υπεύθυνες εκπ/κούς τις: κ. Παραλίδου Μ., κ. Τσουμάνη Ε., κ. Χριστοπούλου Ε.)

  • «Κλικ, προστάτευσέ το! – Αποδράσεις του νου (στο μυστήριο της καλλιτεχνικής δημιουργίας)» (Αγωγής Υγείας με υπεύθυνες εκπ/κούς τις: κ. Καρανάσιου Ζ., κ. Παραλίδου Μ., κ. Τσουμάνη Ε.)

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί των αντίστοιχων προγραμμάτων, οι κυρίες Κατσαμάκη Γεωργία-ΠΕ87.03, Παραλίδου Μαρία-ΠΕ02 (συντάκτρια του παρόντος άρθρου), Τσουμάνη Ευαγγελία-ΠΕ87.02 (αρχηγός της εκδρομής) και Χριστοπούλου Ελίνα-ΠΕ87.03, συνόδευσαν τους/τις μαθητές/τριες καθοδηγώντας τις εργασίες και συντονίζοντας την παραγωγή έργου της μαθητικής ομάδας.

Στο πλαίσιο των παραπάνω προγραμμάτων, υπέρ των σχετικών Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας του ΟΗΕ για το 2030 (ΣΒΑ: 3, 4, 14) και με σκοπό την αποτύπωση του φυσικού και αισθητικού πλούτου των περιοχών και την αποτίμηση της επενέργειάς του στην ψυχική ηρεμία του ανθρώπου, πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις και επισκέψεις:

α. στο Μέτσοβο (με πρώτες παροτρύνσεις και οδηγίες φωτογραφίας)

β. στο σπήλαιο του Περάματος (με ξενάγηση και παράλληλη λήψη φωτογραφικών στιγμιότυπων από τις εντυπωσιακές εικόνες των γλυπτών της φύσης)

γ. στο Νησάκι της Παμβώτιδας (με πρόβλεψη για ελεύθερο χρόνο για περιήγηση, ανακάλυψη και φωτογραφική αποτύπωση τοπίων και στιγμών)

δ. στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο του Τμήματος Νοσηλευτικής, κ. Μαντζουκα Στέφανο, α) για παρακολούθηση ενός άκρως ενδιαφέροντος βιωματικού εκπαιδευτικού προγράμματος με εμψυχώτρια την κυρία Μαίρη Γκούβα, Καθηγήτρια Ψυχολογίας του ιδίου Τμήματος, την οποία ευχαριστούμε θερμά για όλα τα πνευματικά και ψυχικά δώρα – και δεν αναφερόμαστε μόνο στα βιβλία που χάρισε με τους συνεργάτες της σε κάθε μαθητή/τριά μας – και β) για ελεύθερη περιήγηση στους χώρους του Τμήματος (με τη Βιβλιοθήκη να γίνεται ο αγαπημένος χώρος των περισσότερων μαθητών/τριών μας!)

ε. στην παλιά πόλη των Ιωαννίνων και στις σύγχρονα δομημένες περιοχές της (για ελεύθερη περιήγηση και επιλογή εικόνων προς συζήτηση) και

στ. στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Βρέλλη, κατά την επιστροφή (για γνωριμία με άλλη αναπαραστατική τέχνη, με ανθρώπινες αποτυπώσεις αυτή τη φορά, και με το συναίσθημα που προκαλεί η συνάντηση με την ιστορία και τη συλλογική ταυτότητα μέσω της τέχνης).

Οι συμπυκνωμένες εικόνες και τα συναισθήματα που κερδήθηκαν ελπίζουμε να ανθίσουν και να γίνουν γόνιμη εμπειρία για κάθε συμμετέχοντα/ουσα μαθητή/τρια, καθώς το έργο που παρήχθη από τη δημιουργική ομάδα, ως αποτέλεσμα καθενός από τα τρία Εκπαιδευτικά Προγράμματα που εκπονήθηκαν, προβλήθηκε στη Σχολική Έκθεση Φωτογραφίας του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Θεσσαλονίκης (15-31 Μαΐου 2023), διακρίθηκε και βραβεύτηκε από το οικείο Δίκτυο αναφοράς (βλ. περισσότερα στο σχετικό λήμμα της σχολικής ιστοσελίδας: Προγράμματα).


 

  • Διδακτική επίσκεψη Α΄ τάξης 1ου ΕΠΑ.Λ. Σερρών στο Δικαστικό Μέγαρο – Συνεργασία με την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Σερρών, 23 & 31/1/2023

Η Α΄ τάξη του 1ου ΕΠΑ.Λ. Σερρών επισκέφθηκε το Δικαστικό Μέγαρο Σερρών για την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος: «Η δικαιοσύνη πάει σχολείο». Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε τμηματικά, στις 23 και 31 Ιανουαρίου 2023, προς όφελος εκατόν πέντε (105) μαθητών και μαθητριών συνολικά, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Σερρών, για την πρόληψη της παραβατικότητας των νέων και την ενημέρωσή τους από τις υπεύθυνες του φορέα, κ. Χατζηβασιλείου Ελένη και κ. Πέτσα Βασιλική, πάνω στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών του κράτους δικαίου, μέσα από πραγματικές μελέτες περίπτωσης και από τη συμμετοχή των παιδιών σε εικονική δίκη για περιστατικό διακίνησης παράνομου ψηφιακού υλικού μεταξύ εφήβων. Η δράση υλοποιήθηκε, ύστερα από έγκριση του Συλλόγου Διδασκόντων και του Διευθυντή του σχολείου, κ. Ανδρεάδη Σταύρου, κατόπιν της σχετικής εισήγησης των υπεύθυνων και συνοδών εκπαιδευτικών, κ. Παραλίδου Μαρίας, κ. Τζιγέρα Νικολάου και της σχολικής ψυχολόγου κ. Μπουλιγαράκη Μαριάνθης, στο πλαίσιο του μαθήματος των Νέων Ελληνικών, των αρχών του δικτύου ASPnet-UNESCO και των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs: 4, 16, 17), καθώς και των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων «Βουλή των Εφήβων: Βήματα Δημοκρατίας. Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή – ΚΖ' Σύνοδος 2022-2023» και «Δημοκρατία και Τέχνη. Αφοπλίζοντας τη βία», με στόχο τη βιωματική μάθηση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών πάνω σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενεργού πολιτότητας.


 

  • Διδακτική επίσκεψη ομάδων εργασίας του 1ου ΕΠΑ.Λ. Σερρών σε χώρους του MOMus,18/11/2022

Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, ομάδες των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων που υποστηρίζονται κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023 από το 1ο ΕΠΑ.Λ.-Ε.Κ. Σερρών πήραν μέρος σε διδακτική επίσκεψη σε χώρους του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Οι μαθητικές ομάδες, αποτελούμενες από πενήντα εφτά (57) μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων του Λυκείου μας, συμμετείχαν σε μια πολυαισθητηριακή μαθησιακή διαδικασία με τη διοργάνωση, συνοδεία και ευθύνη των εξής καθηγητών τους, συντονιστών ή συμμετεχόντων των οικείων Π.Σ.Δ. (με αλφαβητική σειρά): κ. Καρανάσιου Ζωή (ΠΕ 89.01), κ. Κατσαμάκη Γεωργία (ΠΕ87.03), κ. Παραλίδου Μαρία (ΠΕ02), κ. Τσουμάνη Ευαγγελία (ΠΕ 87.02), κ. Τόλιο Στυλιανό (ΠΕ08).

Συγκεκριμένα, σκοπός και θεματική της διδακτικής δράσης ήταν η μελέτη και αποκωδικοποίηση εικαστικών αποτυπώσεων –ή μάλλον διατυπώσεων– ιδεών, ιστοριών και αισθήσεων, στο πλαίσιο των μαθημάτων των Νέων Ελληνικών και των Τομέων Εφαρμοσμένων και Γραφικών Τεχνών, καθώς και των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων:

• "Βουλή των Εφήβων: Βήματα Δημοκρατίας. Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή – ΚΖ' Σύνοδος 2022-2023" (εθνικής εμβέλειας με υπεύθυνους εκπ/κούς τους: κ. Παραλίδου Μ., κ. Τόλιο Στ.)

• "Δημοκρατία και Τέχνη. Αφοπλίζοντας τη βία" (Πολιτιστικό με υπεύθυνους εκπ/κούς τους: κ. Παραλίδου Μ., κ. Τόλιο Στ.)

• "Κλικ, προστάτευσέ το! – Αποδράσεις του νου" (Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικό με υπεύθυνες εκπ/κούς τις: κ. Καρανάσιου Ζ., κ. Παραλίδου Μ., κ. Τσουμάνη Ε., κ. Χριστοπούλου Ε.)

Οι χώροι της διδακτικής επίσκεψης-εκπαιδευτικής παρέμβασης, που λειτούργησαν ως εμπλουτισμένα, δυναμικά και διαδραστικά περιβάλλοντα μάθησης, ήταν οι εξής:

• Έκθεση "Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια", MOMus -Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, Λιμένας Θεσσαλονίκης) και

• Μόνιμη Έκθεση Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης - MOMus (ΔΕΘ)

Η δράση υποστηρίχθηκε από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό στη βάση της βιωματικής και συμμετοχικής μάθησης, που γίνεται πλέον υπόθεση κοινωνική. Η άκρως εγκαρδιωτική ανατροφοδότηση της συνεργασίας και απόκρισης των μαθητών/-τριών μας, που ελήφθη από τους υπεύθυνους των φορέων, και η διεύρυνση οριζόντων στην οποία συνέβαλε η εκπαιδευτική αυτή παρέμβαση αποτέλεσαν έμπνευση για δημιουργική έκφραση και ποιοτική παραγωγή σε μετέπειτα φάση εργασιών των ομάδων. Η εξωστρέφεια, τέλος, και οι διασυνδέσεις που επιτεύχθηκαν μέσω αυτής της δράσης έτυχαν θερμής υποδοχής από τη μαθητική κοινότητα και τους γονείς/κηδεμόνες, ύστερα από τη μακρά περίοδο απομονωτισμού, λόγω της επιδημιολογικής συνθήκης.



Εκπαιδευτικές επισκέψεις περασμένων ετών: