ΠΡΙΣΜΑ | ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑ.Λ. ΣΕΡΡΩΝ


Τίτλος: Πρίσμα


Υπότιτλος: Το Μικρό Περιοδικό του 1ου ΕΠΑ.Λ. Σερρών


Γενική περιγραφή: Μηνιαίο Ηλεκτρονικό Σχολικό Περιοδικό για τον Πολιτισμό και την Κοινωνία


Ιστότοπος: https://schoolpress.sch.gr/prism/


Σχολικό έτος ίδρυσης & λειτουργίας: 2023-2024


Καλωσόρισμα

Καλωσορίσατε στο «Πρίσμα», το Μικρό Περιοδικό του 1ου ΕΠΑ.Λ. Σερρών! Υποδεχόμαστε τη σχολική και ευρύτερη κοινότητα για συνδιαμόρφωση ενός υγιούς σύμπαντος σε αυτόν τον κόσμο τον μικρό, «τον μέγαν», με μόνα εφόδια τον πολιτισμό και τη φιλία.


Έναρξη-Ταυτότητα

Το σχολικό περιοδικό «Πρίσμα», ήδη από το ξεκίνημά του (Οκτώβριος 2023), μέλλει να αποτελεί έναν δυναμικό χώρο ελεύθερης έκφρασης, διαλόγου και συνεργασιών για την οικοδόμηση πολιτισμού ειρήνης, συμπερίληψης και ενεργού πολιτειότητας μέσα σε όρους αειφορίας και εξωστρέφειας. Γι’ αυτό και παραμένει ανοιχτό κάλεσμα και απόπειρα παρακίνησης της μαθητικής, της σχολικής και της ευρύτερής μας κοινότητας για παρουσία της στον Μικρό Τύπο, με την εμπλοκή της σε ζητήματα σχετικά με τον Πολιτισμό και την Κοινωνία, κατά τη διαλεκτική συνδιαμόρφωση της πολυπρισματικής ύλης του περιοδικού.


Πλαίσιο έκδοσης

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο σχεδιασμού, ανάληψης και υλοποίησης Πολιτιστικού Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων επτάμηνης διάρκειας με τίτλο «Πρίσμα: το Μικρό Περιοδικό του 1ου ΕΠΑ.Λ. Σερρών» σχ. έτους 2023-2024 [Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί (αλφαβητικά): Αλμπάνης Γεώργιος ΠΕ86-ΠΕ03, Γρίψιος Αθανάσιος ΠΕ86, Παραλίδου Μαρία ΠΕ02 (συντονίστρια προγράμματος)], καθώς και στην αναζήτηση θιασωτών συναντίληψης και συνοδοιπορίας.


Τακτικότητα-Θεματικές

Ο ετήσιος σχεδιασμός περιλαμβάνει:

 • περιοδική μηνιαία παρουσία με μια γενική –αλλά μη δεσμευτική– θεματική που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή/και των Παγκόσμιων Στόχων της Ατζέντας του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (βλ. κυρίως στις στήλες «Κριτική» και «Δημιουργική έκφραση») και
 • εμπλουτισμούς της ύλης ανάλογα με την εκάστοτε ανάγκη έκφρασης και διαμοιρασμού προϊόντων δημιουργικότητας ή προβληματισμών –με βάση τη σχολική επικαιρότητα, την έμπνευση του χρονότοπου ή επιλογές αρχειακού υλικού– στις διαδικτυακές «γειτονιές του κόσμου».


Προϊόν-Τεύχη

Τεύχος 1:
…χτίζοντας
την ειρήνη
(Νοέμβρης 2023)

Τεύχος 2:
κάθε ύπαρξη
και δικαίωμα
(Δεκέμβρης 2023)

Τεύχος 3:
Εκ
βαθέων
(Ιανουάριος 2024)

Τεύχος 4:
όψεις
του λαϊκού
(Φεβρουάριος 2024)

Τεύχος 5:
Δεν είναι αργά
για αλήθειες!
(Μάρτιος 2024)

Πόροι-Πρόσληψη

Οι έμψυχοι πόροι της προσπάθειας είναι όλοι οι πομποί και δέκτες που συμμετέχουν σε αυτήν, νοηματοδοτώντας και επανανοηματοδοτώντας την, με το ψυχικό και πνευματικό τους κεφάλαιο. Επιστρατεύονται δε, οι ελεύθερες και δωρεάν δυνατότητες της τεχνολογίας, ώστε να μη χρειάζεται άλλη επιβάρυνση (εκδοτών ή μελών), καθώς ο σκοπός έκδοσης είναι μη κερδοσκοπικός/μη διαφημιστικός, μα ευρύτερα και πολύπλευρα πολιτιστικός μέσα στα συμφραζόμενα και υπό τους όρους ενός διευρυμένου σχολικού εκπαιδευτικού προγράμματος.


Συνεργασίες

 • Ομιλος κριτικής ανάγνωσης και δημιουργικής έκφρασης [υπ’ ευθύνη της συντονίστριας εκπαιδευτικού Παραλίδου Μαρίας]
 • Ομάδα Συμμετοχικής Δράσης Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Βουλή των Εφήβων: Βήματα Δημοκρατίας – Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή, ΚΗ΄ Σύνοδος» 1ου ΕΠΑ.Λ. Σερρών 2023-2024 [υπ’ ευθύνη της συντονίστριας εκπαιδευτικού Παραλίδου Μαρίας]
 • Ομάδες Εργασίας Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων 1ου ΕΠΑ.Λ. Σερρών 2023-2024
 • Εκπαιδευτικοί
 • Μαθητές
 • Κηδεμόνες
 • Φίλοι

Επιμέλεια εξώφυλλων

Συνεργασία με τον Τομέα Εφαρμοσμένων και Γραφικών Τεχνών 1ου ΕΠΑ.Λ. Σερρών 2023-2024


Στοιχεία Σύνταξης-Συνευθύνη Διαχείρισης

 • Συντονισμός Παραγωγής Προϊόντος/Διαχείρισης Υλικού-Γενική Συνευθύνη: Μαρία Παραλίδου ΠΕ02]
 • Τεχνικός Έλεγχος-Υποστήριξη Διάχυσης Προϊόντων-Γενική Συνευθύνη: Αθανάσιος Γρίψιος ΠΕ86
 • Επικοινωνία-Υποστήριξη Διάχυσης Τελικού Προϊόντος-Γενική Συνευθύνη: Γεώργιος Αλμπάνης ΠΕ86-ΠΕ03, Διευθυντής σχολικής μονάδας


Σημείωμα/Γραμμή Σύνταξης-Μεταδεδομένα

Μαρία Παραλίδου, Φιλόλογος ΠΕ02 MSc, για την ομάδα του «Πρίσματος» (CC BY-NC-SA 4.0)